Innovations

Hygienic Compact Containment

"Hygiënische Mengprocessen in de foodindustrie kunnen sneller, efficiënter en met een veel beter eindresultaat"

Dinnissen Process Technology is gespecialiseerd in de handling van poeders, korrels en granulaten voor de levensmiddelensector. Dinnissen biedt technieken om te mixen, malen, zeven en verpakken van bijvoorbeeld cacao, babyvoeding, melkpoeder en muesli voor bedrijven als Nestlé, Pepsico, Danone, Mars, IFF, Royal Friesland Campina en ECP. Het bedrijf met meer dan 130 medewerkers en een uitgebreid netwerk aan agenten over de hele wereld, is altijd op zoek naar innovaties om kosten te besparen, efficiënter en hygiënischer te werken en om gezonder, lekkerder en duurzamer voedsel te produceren. Daarvoor maakt Dinnissen gebruik van meer dan 60 jaar ervaring in de procestechniek en haar eigen afdelingen voor ontwikkeling, testen, fabricage, service en onderhoud. Dinnissen levert standaard producten uit haar assortiment, maar bovenal ontwikkelt het bedrijf producten op maat of neemt ze de verantwoordelijkheid voor complete processen en projecten op zich. Als het aan het Nederlandse bedrijf ligt kunnen mengprocessen in de foodsector veel sneller, efficiënter en met een veel beter eindresultaat. Als basis gebruikt Dinnissen daarvoor haar Pegasus® Menger met het XS4 concept. Hoewel de Pegasus Menger® op maat wordt geleverd, hebben alle mengers één ding gemeen. Ze bieden de gebruikers ervan toegang tot vier belangrijke principes namelijk kwaliteit/homogeniteit, snelheid/efficiency, duurzaamheid/economisch voordeel en toegankelijkheid/goede reinigbaarheid.

De Pegasus® Menger, speciaal voor het vervullen van menguitdagingen in de foodindustrie
De Pegasus® Mengers is één van de belangrijkste producten van Dinnissen Process Technology. Het bedrijf ontwikkelde de menger in de loop der jaren voor meer dan 600 verschillende bedrijven om elke keer weer een andere menguitdaging te laten slagen. De Pegasus® Menger dankt haar succes aan haar efficiënte en accurate eigenschappen. Daarvoor beschikt de menger over een ingenieus ontwikkelt dubbelassig mengmechanisme dat in tegengestelde draairichting opereert. Hiermee kan een unieke fluïdiserende zone worden gecreëerd die de basis vormt voor het complete mengproces. Het uitgekiende doseersysteem, brengt grondstoffen exact in de juiste hoeveelheid, omstandigheid en op precies het juiste moment in de menger om zo het gewenste resultaat te kunnen bereiken. Dinnissen ontwikkelt en fabriceert elke Pegasus® Menger in eigen huis en compleet naar de wens van haar klanten. Dat maakt het mogelijk om met de Pegasus® Menger onder vrijwel elke omstandigheid de juiste capaciteit en kwaliteit van het mengresultaat te bereiken.

Snel, efficiënt en uiterst homogeen mengen van droge stoffen
De Pegasus® Menger is het resultaat van meer dan 60 jaar ontwikkeling op het gebied van mengtechnologie in de foodsector. Door het enorme aantal en de diversiteit aan mengoplossingen die Dinnissen in de loop der jaren heeft mogen ontwikkelen, is het nu mogelijk dat Dinnissen Pegasus® Mengers levert met een uitzonderlijk snel, efficiënt en homogeen eindresultaat. Zo kan het bedrijf essentiële micro-ingrediënten (0,01-2% per batch gewicht) of juist extra grote percentages grondstoffen (30-220% per batch gewicht) mixen met een variatiecoëfficiënt van 3-5%. Dinnissen levert accurate feeders die nodig zijn voor het exact doseren van de juiste hoeveelheid grondstoffen. Wij integreren ze tot een goed werkend systeem.

Goed reinigbare mengers en mengers met de aller-strengste hygiëne-eisen
Dinnissen ziet de laatste jaren steeds meer de trend dat bedrijven met één en dezelfde menger meerdere producten willen kunnen samenstellen. Daarbij moeten ze snel en hygiënisch kunnen overstappen naar een ander recept. Daarmee besparen bedrijven niet alleen op de kosten van meerdere mengers, ze maken hun productieproces ook geschikt om nieuwe producten snel in het bestaande productieproces te kunnen produceren. Met de Flexibele Pegasus® Menger van Dinnissen mengen bedrijven moeiteloos meerdere recepten. Dinnissen voert haar flexibele mengers extra compact uit en voorziet ze van uitrijdbare mengassen en extra grote inspectieluiken waardoor ze snel, goed en gemakkelijk schoon te maken zijn. Zo besparen bedrijven tijd en verkleinen ze de kans op contaminatie. Voor klanten van Dinnissen in bijvoorbeeld de babyvoedingindustrie ontwikkelde het bedrijf , dat voldoet aan de strengste eisen op het gebied van hygiëne, voedselveiligheid en het voorkomen van contaminatie. Zo is het mogelijk dat Dinnissen mengers uitvoert in gecoat RVS, geslepen 304 of 316 RVS of elektrolytisch gepolijst RVS. Indien gewenst voorziet Dinnissen haar Pegasus® Mengers van een automatisch reinigingssysteem op basis van perslucht, mengdrogen of hete stoom.

Behoedzaam mixen van delicate grondstoffen
Speciaal voor bedrijven die kwetsbare grondstoffen willen mengen met de minste kans op beschadiging, ontwikkelde Dinnissen een assortiment Gentle Pegasus® Mengers. Hiermee kunnen breekbare poeders, korrels of zelfs kwetsbare bladgroenten en fruitsalades worden gemengd zonder de producten te beschadigen. Het uitgekiende mengmechanisme van de Pegasus® Menger werpt daarvoor de grondstofdeeltjes met eenzelfde snelheid op als dat ze neergaan (froudegetal ca 1). Het zweefeffect dat hierdoor ontstaat, zorgt ervoor dat tijdens het mengproces nauwelijks kracht wordt uitgeoefend op de te mengen grondstoffen. Het speciale dubbelassige mechmechanisme biedt bovendien als voordeel dat met buitengewoon korte mengtijden (6-8 seconden) kan worden volstaan terwijl toch een homogeen eindresultaat ontstaat. De Gentle Pegasus® Mengers van Dinnissen zijn vooral populair bij bedrijven op het gebied van verse salades, snijgroenten, cruesli's (extrudaten), vleeswaren en melkpoeders.

Flexibele mengers voor het samenstellen van uiteenlopende producten
Dinnissen bouwt Pegasus® Mengers die geschikt zijn voor 50 kg tot 120 ton per uur. Met deze mengers kunnen bedrijven eindeloos variëren met de samenstelling, capaciteit en toegepaste proces techniek. Dat biedt vooral voordelen aan bedrijven die met één en dezelfde investering meerdere producten willen kunnen samenstellen. Dat doen ze vaak voor hun behoeften nu, maar ook heel vaak met het oog op producten die ze in de toekomst willen gaan maken. Het voorkomt dat ze later een nieuwe menger moeten aanschaffen. Dat bespaart hen niet alleen veel geld maar ook tijd en dus voorsprong op hun concurrenten.

Duurzaamheid en kostenbesparing met het Energy Control Program
Dinnissen ontwikkelde ook het speciale Energy Control Program waardoor ze mengers kan leveren die 60% energiezuiniger zijn. Dat past goed bij bedrijven die graag op de (energie)kosten letten of die duurzaam en milieuvriendelijk produceren in hun bedrijfsmissie hebben staan. Nieuwe technieken die door Dinnissen werden ontwikkeld op het gebied van continue- en batchmatig mengen, maken capaciteitsverhogingen van 20% tot 30% mogelijk zijn. Een belangrijke ontwikkeling voor bedrijven die hun productiecapaciteit willen verhogen terwijl er geen ruimte is voor een grotere menger in hun bestaande productieproces.

Extra wrijving en kracht toebrengen voor het juiste effect
In sommige situaties is het toebrengen van extra wrijving en kracht tussen de te mengen deeltjes, juist vereist is om het beoogde eindresultaat te halen. Deze toepassing wordt gebruikt om bijvoorbeeld een chemische reactie tussen deeltjes te bereiken of om kleurstoffen over te brengen op grondstofdeeltjes. Juist voor deze situaties ontwikkelde Dinnissen haar High Share Pegasus® Mengers waarbij grondstofdeeltjes met veel snelheid worden opgeworpen om ze in een lagere versnelling neer te laten gaan (froudegetal 1-5). Zo wordt exact de juiste kracht en precies het juiste eindresultaat gecreëerd.

Moeiteloos mengen van lastige en kleverige ingrediënten
Door Dinnissen werd ook een gespecialiseerde mengtechniek ontwikkeld om lastige grondstoffen snel en efficiënt te mengen. Dinnissen stemde daarvoor de menguitrusting af op lastig lopende componenten, moeilijk te malen of te hakken ingrediënten en grondstoffen die sterk wisselen in korrelgrootte, gewicht en loopeigenschappen. Een speciale variant van de Pegasus® Menger vermengt droge poeders zoals bloem, tarwe, zetmeel en flakes met kleverige vloeistoffen met een hoog suikergehalte. Dat gebeurt zonder gevaar voor klontering of aankoeken en kan zelfs in een gewichtsverhouding tot 75% van de droge stof gebeuren. Deze speciaal ontwikkelde Pegasus® Mengers leverde Dinnissen vooral aan bedrijven op het gebied van zoetwaren en cruesli's.

Mobiele mengers voor efficiency en hygiëne
Om kruisbesmetting in transportsystemen te voorkomen, ontwikkelde Dinnissen de mobiele Pegasus®-menger. Daarmee maakt Dinnissen transportleidingen naar de menger overbodig en ze voorkomt daarmee elk risico op vervuiling dat zich hierin kan voordoen. De mobiele Pegasus® Menger mengt zelfs terwijl hij wordt verreden waardoor ook efficiency een reden voor aanschaf kan zijn. XS4 Sifting tenslotte, is het hoge capaciteit poedercontrolesysteem van Dinnissen waarmee bedrijven zelfs de aller-fijnste poeders (5 μm tot 200 μm), snel (15 tot wel 70 ton per uur) en betrouwbaar kunnen controleren op verontreinigingen zoals metaaldeeltjes, verpakkingsresten, steentjes en klontjes.

Injecteren, doseren en vacuüm coaten van vloeistoffen
Poeders, korrels en granulaten probleemloos vermengen met een exacte hoeveelheid vloeistof? Het is een uitdaging voor veel bedrijven in de feed, food, farmacie en chemie. Dinnissen Process Technology ontwikkelde een speciale Pegasus® Menger die 18 vloeistoffen variërend van hele kleine (0,01-2% per batch gewicht) of juiste extra grote hoeveelheden (30-220% per batch gewicht), snel weet te vermengen tot een uiterst homogeen eindresultaat. Dinnissen maakt daarbij gebruik van accurate flowmeters en weegsystemen die bijzonder nauwkeurig zelfs de kleinste hoeveelheden toe te voegen vloeistoffen registreren. Elk korrel in de Pegasus® Menger wordt vervolgens besproeid en omhult met de juiste hoeveelheid vloeistof waarna de grondstoffen razendsnel worden vermengd. Daarbij kan eindeloos worden gevarieerd met hoeveelheden en combinaties toe te voegen stoffen. In combinatie met de speciale Pegasus® Vacuüm Coater van Dinnissen is het mogelijk vloeistoffen tot diep in de korrel te zuigen, een stevige beschermlaag rond elke korrel aan te brengen en snel of meerdere laagjes in korrels en geëxtrudeerde producten aan te brengen.

Temperatuurbehandeling volgens het Thermidor concept
Het toebrengen van een warmte- of juist koudebehandeling tijdens het mengen in de Pegasus® Mengers kan een uitstekende aanpak zijn voor tal van uitdagingen. Zo past Dinnissen haar Thermidor warmtebehandelingsconcept met succes toe om bereidingsstappen als steriliseren, roosteren, toasten en (terug)koelen uit te voeren. Dat doet het bedrijf door gebruik te maken van stoom, lucht of mantelverwarming/koeling die al dan niet in combinatie worden toegepast. Speciaal voor situaties waarbij contaminatie met niet behandelde ingrediënten moet worden voorkomen, past Dinnissen het principe van batchmatig mengen toe terwijl het bedrijf warmtegevoelige ingrediënten zoals enzymen en vitaminen toe kan voegen na het verhittingsproces. Deze techniek past Dinnissen onder andere toe in bij de productie van levensmiddelen waaraan pre- en probiotica worden toegevoegd. Door te variëren met onder andere de temperatuur, opwarmtijd, terugkoeltijd en verblijftijd wordt het gewenste resultaat bereikt.

Energiezuinig drogen in de Pegasus® Menger
Een speciale variant van de Pegasus® Menger van Dinnissen droogt poeders, korrels en granulaten efficiënt en energiezuinig. Het ingenieuze mengmechanisme werpt daarvoor grondstoffen behoedzaam en luchtig op, terwijl warme lucht de korrels en poederdeeltjes rondom droog blaast. Dat kan langzaam, snel, bij uiteenlopende verblijftijden, temperaturen, luchtvochtigheid en luchtsnelheden gebeuren. De droogfunctie die zo in de Pegasus® Menger wordt gecreëerd is vanwege de geringe hoeveelheid warme lucht en beperkte luchtbeweging die nodig is, uitermate energiezuinig. Het drogen in de Pegasus® Menger is bijzonder geschikt voor het verlengen van de houdbaarheid, het verlagen van het vochtpercentage en de conditionering van uiteenlopende poeders, korrels en granulaten zoals bloem, zetmeel, kruiden, zaden en chemische producten. De droogfunctie in de Pegasus® Menger kan worden gecombineerd met functies als wegen, hakken, malen, mengen en besproeien terwijl er gevarieerd kan worden met samenstellingen en procescombinaties.

Continue of batchmatig mengen
Bij het continue mengen worden ingrediënten onafgebroken in de Pegasus® Menger gebracht, vermengd en weer afgevoerd. Dit mengprincipe waarbij grondstoffen voortdurend door de menger worden gevoerd, heeft vooral als voordeel dat een compacte menger kan volstaan om een hoge mengcapaciteit te bereiken. Continue mengen kan een oplossing zijn wanneer er weinig ruimte is voor het plaatsen van een batchmenger in een (bestaande) situatie. Het principe van batchmatig mengen is in het bijzonder geschikt als 5-15 verschillende componenten uiterst homogeen moeten worden vermengd. De Pegasus® Menger van Dinnissen is geschikt voor beide mengprincipes. Afhankelijk van de situatie en wensen van bedrijven adviseert Dinnissen over de meest geschikte toepassing in elke procesomgeving.

De D-Innocenter® Testfaciliteit biedt bedrijven zekerheid vooraf
Daarbij maakt Dinnissen gebruik van haar speciale D-Innocenter® testfaciliteit. In deze testomgeving kunnen bedrijven terecht om hun eigen (gewenste) processituatie in de praktijk te laten brengen en op voldoende schaalgrootte proeven en controles uit te voeren. De D-Innocenter® is een service aan klanten. Met de faciliteit wil Dinnissen haar relaties vooraf de zekerheid geven van de juiste investering.

Automatisering en in-bedrijf-stelling uit dezelfde hand
Naast de mengers en procestechniek, levert Dinnissen ook de volledige automatisering en de in-bedrijf-stelling rond de mengers. Daarmee is de juiste timing, grof-fijndosering, navalcorrectie, de bijbehorende receptuurbewaking en de communicatie met achterliggende ERP systemen snel en goed geregeld. Dat geldt ook voor de in bedrijfsstelling van de mengers en mengprocessen die de specialisten van Dinnissen tegelijkertijd kunnen verzorgen. Zij testen de apparatuur nog voordat deze wordt uitgeleverd, trainen de operators en begeleiden de in-gebruik-name. Zowel de automatisering van Dinnissen als de in-bedrijf-stelling is er op gericht storingen te voorkomen en het verlies aan productietijd tot een minimum te beperken.About Dinnissen

Dinnissen Process Technology offers you a unique mix of expertise plus contracting and manufacturing facilities: from a stand-alone machine to a complete turnkey system, from pre-engineering to project management, and from design to assembly to start-up. Our one-stop shopping concept enables us to operate independently of third-party suppliers. Our extensive international network ensures that we can deliver anywhere in the world.

Saturday January, 25
Nederlands English