News

Innovatiecafé Food Design:De Kunst van het Eten

‘Inspirerend'

"Wij bieden iedereen met een idee voor een nieuw (food)product een moderne testruimte in onze Food Design Factory. Bovenal denken we graag mee", aldus Henri Michiels, directeur van Dinnissen Process Technology. De fabriekshal van Dinnissen vormde op 1 december het decor van het Innovatiecafé over Food Design. Katja Gruijters, een van de eerste Food Designers van Nederland, inspireerde de ruim 80 aanwezigen met voorbeelden van Food Design producten, gebaseerd op de laatste trends. Wat bijvoorbeeld te denken van een eetbaar tafelkleed, gemaakt van 2487 winegums?

Het tweemaandelijkse Innovatiecafé van de Agrofood Community stond in het teken van ‘Food en Design'. In de op zichzelf al inspirerende omgeving passeerden de ontwikkelingen op het gebied van Food Design de revue. Naast de interessante inleidingen kregen de bezoekers een rondleiding door de Food Design Factory van Dinnissen.

Food design van het eerste uur
Katja Gruijters inspireerde de aanwezigen met een aantal trends, die als basis voor allerlei Food Design producten diende. Er komen meer mensen op de wereld en daarmee neemt ook de consumptie toe. Katja benoemde vervolgens trends als: Het transformeren van nieuwe grondstoffen naar producten, de ontwikkeling van zowel globale als (wereldwijde naar) regionale producten gaan hand in hand en de keuze voor levenskwaliteit in plaats van kwantiteit. Plus de ziel van het eten. Hoe is die ontstaan? Wat is het verhaal erachter? De drang naar duurzaamheid en de ontwikkelingen met Cradle to Cradle zijn daarbij voor Katja belangrijk. Door allerlei wet- en regelgeving komen veel goede producten niet in de winkels terecht, bijvoorbeeld misvormde appels. Deze producten vormen de basisgedachte voor een cradle-to-cradle restaurant waar Katja op dit moment mee bezig is. Als enkele voorbeelden voor Cradle to Cradle noemde Katja al haar tafel van (oude) retour broden en tafellakens van (oude) afgekeurde winegums of drop.

Flexibel laboratorium
De Food Design Factory is een unieke ‘ontwikkelfabriek' waarmee Dinnissen innovaties in de food wil stimuleren. "Waarom maken we kleurrijke brokjes in allerlei vormen voor katten, maar zijn de meeste foodproducten nu nog geel of bruin en redelijk vormloos", vraagt Michiels zich af. Zijn ideeën reiken van een ‘blokje' soep in de vorm van een haai tot een suikerklontje in de vorm van een sterretje met een likeurtje erin. Productontwikkelaars, nutritionisten en levensmiddelentechnologen kunnen in de hoogwaardige testomgeving eindeloos variëren en combineren met uiteenlopende bewerkingsprocessen.
Agrofood Community
De Agrofood Community organiseert ook in 2009 weer laagdrempelige netwerkbijeenkomsten waar de bezoekers aan de hand van actuele thema's discussies voeren en kansen bespreken. Kijk voor meer informatie op http://www.agrofoodcommunity.nl/.

Innovatiecafé Food Design (Klik voor een grote weergave) Innovatiecafé Food Design (Klik voor een grote weergave) Innovatiecafé Food Design (Klik voor een grote weergave) Innovatiecafé Food Design (Klik voor een grote weergave)

About Dinnissen

Dinnissen Process Technology offers you a unique mix of expertise plus contracting and manufacturing facilities: from a stand-alone machine to a complete turnkey system, from pre-engineering to project management, and from design to assembly to start-up. Our one-stop shopping concept enables us to operate independently of third-party suppliers. Our extensive international network ensures that we can deliver anywhere in the world.

Sunday December, 15
Nederlands English