News

Terugblik 500e Pegasus Paddle Mixer

"Einde van mengtechnologie nog lang niet in zicht"

De mengtechnologie heeft zich de afgelopen decennia geweldig ontwikkeld, maar het einde daarvan is volgens Loe Verheijen van Dinnissen Process Technology nog lang niet in zicht. Naar aanleiding van de levering van de vijfhonderdste Pegasus® paddlemenger wijst de mengspecialist op de laatste noviteiten.

Afgelopen zomer bereikte Dinnissen Process Technology in Sevenum een feestelijke mijlpaal toen haar vijfhonderdste dubbelassige Pegasus®-menger werd geleverd aan Cehave van den Berge in Grobbendonk. Loe Verheijen, mengspecialist bij Dinnissen: "De 500ste Pegasus®-menger is voor ons bijzonder vanwege het aantal maar zeker ook vanwege de geleverde diversiteiten. Elke Pegasus®-menger is naar wens van onze klant in eigen huis ontwikkeld en gefabriceerd. Steeds weer aangepast aan de specifieke eisen en wensen voor elke gebruikssituatie. Hierdoor heeft de Pegasus®-menger een enorme technische ontwikkeling doorgemaakt."

Snelle reiniging
Loe Verheijen: "De laatste jaren zien we een steeds grotere vraag naar snel en gemakkelijk te reinigen mengers. Als eerste bij bedrijven in de food- en feedsector, gevolgd door onze klanten in de chemie en farmacie. Zij willen met één menger verschillende producten maken en daarbij steeds sneller kunnen omschakelen. Tijd is geld, dus moeten onze mengers gemakkelijk en snel te reinigen zijn. Dat scheelt aanzienlijk in de personeelskosten en maakt de kans op contaminatie een stuk kleiner. Zo ontwikkelden we de compacte menger met extra grote luiken. Klein en fijn omdat het snel schoon te maken is, terwijl de grote inspectieluiken ervoor zorgen dat men gemakkelijk overal bij kan. Voorts kunnen de assen middels een easy-slide snel uit de menger worden geschoven." 

Behoedzame verwerking
Loe Verheijen: "Juist bij Dinnissen krijgen we veel vragen van klanten die poeders, korrels of zelfs kwetsbare bladgroenten en fruitsalades uiterst behoedzaam willen mengen, zonder dat de producten daarbij beschadigen. Daarin zijn we sterk gespecialiseerd. We hebben een behoorlijke reputatie weten op te bouwen door de opdrachten die we kregen van toonaangevende producenten van babyvoeding. Zij wilden de oplossingseigenschappen van poedermelk verbeteren. Het is daarbij cruciaal poederdeeltjes niet te beschadigen. We ontwikkelden de Pegasus®-menger zodanig dat zeer korte mengtijden voldoende zijn om tot een homogeen resultaat te komen."

Homogene menging
Verheijen ziet regelmatig de vraag voorbij komen naar mengers waarmee kleverige producten kunnen worden fijngemaakt en homogeen vermengd met fijne poeders. "Daarvoor is een unieke variant van Pegasus®-menger ontwikkeld. Deze wordt nu onder andere gebruikt om bakkerijvet homogeen te vermengen met patentbloem. Eerst snijdt een hoge toeren messen-as het vet in ultra fijne deeltjes. Op het moment dat de vetdeeltjes in de gefluïdiseerde zone vrij rond vliegen, wordt de fijne patentbloem gedoseerd om het geheel al zwevend te vermengen tot een homogeen resultaat. De gefluïdiseerde zone komt ook van pas in situaties waarbij olie of kleverige vloeistoffen homogeen moeten worden vermengd met poedervormige stoffen. We doseren ze dan als ragfijne nevel in de gefluïdiseerde zone zodat ze een dunne film om elk poederdeeltje vormen. Ook dat is typische specialiteit waarvoor klanten over de hele wereld ons bedrijf benaderen. Zo wisten we al eens 37% vloeibare melasse te mengen met houtskoolpoeder en honing te mengen met gedroogde kruiden."

Exacte dosering
"Als het om exact doseren én uiterst homogeen mengen gaat, werken we samen met onze partner K-Tron", zegt Loe Verheijen. "Hun feeders registreren heel nauwkeurig zelfs de kleinste hoeveelheid poeders en vloeistoffen die naar de Pegasus®-menger worden gevoerd. Met het totale concept bereiken we dat de micro-ingrediënten met een variatiecoëffciënt van 3-5% door het eindproduct zijn vermengd. Dat is vooral belangrijk voor klanten die kostbare micro-ingrediënten gebruiken die een essentieel onderdeel vormen van hun product. Denk daarbij aan probiotica door (baby)voeding en vitaminen en mineralen door dieetvoeders. Met de opkomst van functionele foodproducten zien we de vraag naar dit soort mengconcepten stijgen."

Contaminatievrije productwisseling
Ook de roep om ultra-hygiënische mengers neemt toe. Loe Verheijen verwacht dat de Pegasus®-mengers steeds vaker zullen worden afgeleverd met functies die zelfs de minste vorm van contaminatie bij productwisseling moeten voorkomen. "Wij hebben concepten ontwikkeld om de Pegasus®-mengers volautomatisch en volgens elke gewenste hygiënestandaard te reinigen. Zo gebruiken we perslucht in combinatie met hete stoom om de mengers zowel leeg te zuigen als producten te steriliseren. Momenteel is dit een veelgevraagde vorm van reiniging bij producenten van zaden en pitten die door bederfelijke salades worden gemengd. Als het verhitten van producten om welke reden dan ook niet is toegestaan, maken we gebruik van vacuümdroogtechnologie. Dit komt bijvoorbeeld voor bij processen in de farmacie. Ook hier is het voorkomen van contaminatie van levensbelang. Om kruisbesmetting in transportsystemen te voorkomen, wordt steeds meer gebruik gemaakt van verrijdbare mengers. Een mobiele Pegasus®-menger maakt transportsystemen overbodig en mengt zelfs als de installatie zich verplaatst."

Energiebesparing en capaciteitsverhoging
Loe Verheijen ziet goede mogelijkheden om het energieverbruik van mengers in de nabije toekomst aanzienlijk terug te dringen. "We gaan ons als bedrijf daarmee zeker verder profileren. Nu al werken we met het 'Energy Control Program' waarmee het mogelijk is tot 60% energie te besparen ten opzichte van conventionele lintmengers." Voorts verwacht Verheijen dat in de toekomst de capaciteit van mengers met 20% tot 30% kan stijgen.

"Een andere ontwikkeling is het inertiseren van grondstoffen in de menger, vlak voor ze de verpakking ingaan. Met deze techniek kan de houdbaarheid van producten aanmerkelijk worden verlengd. Het einde van de ontwikkeling van de Pegasus® paddlemenger en de bijbehorende procestechnologie is dus nog lang niet in zicht."

 About Dinnissen

Dinnissen Process Technology offers you a unique mix of expertise plus contracting and manufacturing facilities: from a stand-alone machine to a complete turnkey system, from pre-engineering to project management, and from design to assembly to start-up. Our one-stop shopping concept enables us to operate independently of third-party suppliers. Our extensive international network ensures that we can deliver anywhere in the world.

Monday December, 16
Nederlands English