Pneumatisch transport

Een van de meest gebruikte technieken om bulkgoederen pneumatisch te transporteren is met behulp van lucht of gas.

Zuigtransport (onderdruk)

Bij zuigtransport worden poeders, korrels en granulaten pneumatisch verplaatst met behulp van aangezogen lucht of een gasstroom. U kunt hiermee uw grondstoffen vanuit een of meerdere invoerpunten naar één receiver- of ontvangstunit transporteren. Voorwaarde is wel dat de grondstoffen enigszins regelmatig worden gedoseerd. Het voordeel hierbij is dat additionele transportluchtkoeling veelal niet noodzakelijk is.

Bij pneumatisch zuigtransport is de pomp achter de receiver geplaatst. Dankzij de aanwezige onderdruk is er ook bij het openen van de luiken of koppelpunten nauwelijks sprake van stofuitstoot. Ideaal dus voor situaties waarin hoge eisen worden gesteld aan hygiëne en een stofvrije omgeving.

 

Blaastransport (overdruk)

Bij blaastransport wordt  de pomp aan het begin van het systeem geplaatst, om poeders, korrels en granulaten pneumatisch te  verplaatsen via een voortstuwende lucht- of gasstroom. Met blaaslucht is het mogelijk om grondstoffen vanuit één invoerpunt naar een of meerdere receivers/ontvangstpunten te transporteren. Tevens kunt u via een wisselsysteem zelf een receiver kiezen, zodat u de grondstoffen op de gewenste plek ontvangt. Bijkomend voordeel is dat blaastransport het binnendringen van stof en vuil in uw productieproces voorkomt.

Wilt u meer weten over zuig- of blaastransport en de systeemintegratie hiervan? 

Neem vrijblijvend contact op met één van onze specialisten


Dilute phase transport

Bij dilute phase wordt het materiaal pneumatisch vermengd met lucht of gas, waardoor het ‘zwevend’ wordt getransporteerd. Kenmerkend hierbij is de relatief hoge transportsnelheid en de lage beladingsgraad, hetgeen bijdraagt aan minimale productbeschadigingen. Door de relatief hoge luchtstroom kunt u tijdens het transport zowel drogen als koelen. Als bron wordt vaak een hoge druk ventilator/blower of vacuümpomp gebruikt. Het dilute phase-transportsysteem is betrouwbaar, robuust en tevens geschikt voor situaties met een ongelijke aanvoer.

 • Transportlengte: tot circa 700 meter
 • Maximale capaciteit: 50 ton per uur
 • Eindgassnelheid: 20 - 30 m/s
Dilute phase transport

Dense phase transport

Bij dense phase-transport kunnen de grondstoffen zich als een ‘prop’ door de leiding bewegen, waarbij lucht of gas het materiaal voortstuwt. Dit type transport kenmerkt zich door relatief lage transportsnelheden bij een laag lucht-/gasverbruik. Als bron wordt vaak een middeldruk-compressor ingezet. Hierbij zijn twee systemen te onderscheiden.

 1. Dense phase met hogedruk-sluizen
  Dankzij de hogedruk-sluizen kunnen de bulkgoederen, zelfs bij hoge drukverschillen, aangevoerd worden in een transportsysteem. Kenmerkend hierbij is een hoge belading en een laag gasverbruik. Transport via hogedruk-sluizen is bij uitstek geschikt voor een continu productieproces waar een minimale productbeschadiging vereist is.
 2. Dense phase met zendvaten transport
  Bij zendvaten-transport kan het product op verschillende manieren door het transportsysteem worden geleid. Het kenmerkt zich door een lage snelheid, hoge belading en een laag gasverbruik. Zendvaten-transport is geschikt voor slijtende producten en past bij een discontinu productiesysteem, binnen een stofvrije omgeving. Het systeem is vrij van roterende delen.
  • Transportlengte:  tot circa 700 meter
  • Maximale capaciteit:  50 ton per uur
  • Eindgassnelheid:  4 -15 m/s

Wilt u meer weten over dilute of dense phase-transport en de systeemintegratie hiervan? 

Neem vrijblijvend contact op met één van onze specialisten


Slow flow / Medium phase transport

Hygiënisch, stofvrij en compact werken met een minimaal gas-/luchtverbruik

De eisen ten aanzien van hygiëne, veiligheid en efficiënt werken worden voor bedrijven binnen de food, dairy, feed, petfood en chemie steeds strenger. Om hierop een adequaat antwoord te formuleren ontwikkelde Dinnissen het speciale slow flow-transportsysteem, dat vooral geschikt is voor continue productieprocessen. De focus staat hierbij op snel en grondig reinigen inclusief het ultra stofdicht afsluiten van het transportsysteem. Omdat de verhouding tussen de belading en de transportlucht/gas optimaal is, ontstaan er relatief lage transportsnelheden. Daarmee is dit systeem bijzonder geschikt voor breukgevoelige, slijtende en vette grondstoffen, zoals melkpoeder, suiker, instantpoeder, zand, krijt, melk en cacao.

Binnen het slow flow-concept volstaat een uiterst compact receiversysteem, dat snel en gemakkelijk te reinigen is en zich eenvoudig laat integreren in nieuwe en bestaande situaties. Bovendien is er sprake van een laag gas- en energieverbruik, waarbij een compact luchtbehandelingssysteem en een klein luchtfilter al voldoende is.

Naar wens is het slow-flow-transportsysteem automatisch reinigbaar en ultra stofdicht te maken. Ook kunt u kiezen voor een verhoogde capaciteit. Daarnaast kunt u denken aan de integratie van uiterst nauwkeurige meet- en weegapparatuur, het creëren van onder- of overdruk, het gebruik van opblaasbare afsluitingen en automatische reiniging met lucht. Als bron voor het opwekken van het transportmedium wordt vaak een middendruk-blower of -compressor gebruikt met een overdruk van 0,2 - 0,5 bar.

 • Transportlengte: tot circa 700 meter
 • Eindgassnelheid: 8-18 m/s

Bent u benieuwd of het slow flow-transportsysteem geschikt is voor uw processen? 

Neem vrijblijvend contact op met één van onze specialisten

slow flow

High-care big bags vullen

Closed loop transport

Bij Closed loop transport is er sprake van een gesloten systeem waarbij het transportmedium lucht wordt vervangen door een inert gas, zoals stikstof. De reden hiervoor is dat er zodoende een explosie- en oxidatievrije transportoplossing ontstaat. Vanuit efficiëncy-overweging is de installatie voorzien van een innovatief gas-terugvoersysteem, hetgeen de kosten voor het gasverbruik minimaliseert.

Wilt u meer weten over Closed loop transport en de systeemintegratie hiervan?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze specialisten

Meer oplossingen:

Onze uitdaging? 

Het optimaliseren van uw volledige proces

Dinnissen helpt u graag met het automatiseren en innoveren van uw volledige proces met oplossingen op maat. Dinnissen kan waarde toevoegen in elke processtap. Bekijk onze oplossingen per stap in het verwerkingsproces van poeders, korrels en granulaten:

Samen maximaliseren we de performance en efficiency van uw proces

Neem contact op voor een oplossing op maat