Hygiënische brokkenbreker open
Brokkenbreker
Hygiënische brokkenbreker inside
Hygiënische brokkenbreker tempo
Hygiënische  brokkenbreker

Brekers

Bij de breker berust de werking op het rotor/stator-principe, waarbij het product wordt verkleind door nokken op een centrale as, in combinatie met in het huis gemonteerde statorkammen.

De direct aangedreven machines zijn extra robuust uitgevoerd en daarmee uitermate geschikt voor het breken van zachte tot middelharde brokken, kluiten en agglomeraten. De lage rotatiesnelheid van de breker maakt het mogelijk om bij een laag energieverbruik relatief hoge capaciteiten te realiseren. Hij is door de geringe warmteontwikkeling uitstekend in staat om vochtige en vettige producten te verkleinen, zoals cacaokoek, filterkoek en kaneelstokken.

Het fijnheidsbereik ligt tussen de 4 mm en 300 micron. Afhankelijk van de door u gewenste eindfijnheid zijn er verschillende rotoruitvoeringen beschikbaar, met capaciteiten tot wel 20 ton/uur. Uiteraard is deze capaciteit afhankelijk van het product en de gewenste eindfijnheid. Voor toepassingen in het fijne bereik wordt de rotor boven een zeefsectie geplaatst. Het gebroken/gemalen materiaal wordt over de zeef gedraaid om het product verder te verkleinen. De zeefsectie is optioneel uitneembaar dankzij een eenvoudig toegankelijke schuiflade. De rotor kent geen holle ruimtes en is eenzijdig gelagerd, waardoor hij via een geleidestang uit het huis kan worden gereden voor eenvoudige reiniging en inspectie.

De breker is ook leverbaar als EHEDG-uitvoering voor de ‘high end’ voedingsmiddelenindustrie en Infant Food. Hij is dan volledig RVS uitgevoerd inclusief een zeer hoogwaardige afwerking.

Bent u benieuwd hoe onze brekers waarde toe kunnen voegen aan uw proces? Neem vrijblijvend contact op met één van onze specialisten.


Hamex® hamermolen

Het verkleinen van producten is vaak een belangrijke processtap. 

De Dinnissen Hamex® hamermolens, die in verschillende bouwgroottes met 1.500 en 3.000 toeren beschikbaar zijn, worden daar al decennia lang met succes voor ingezet. De reden hiervoor is dat ze gekend zijn om hun hoge betrouwbaarheid, uiterst efficiënte maalproces en een zeer laag geluidsniveau.

Het te malen product wordt in de hamermolen gedoseerd aangevoerd, via een toevoerapparaat met geïntegreerd magneetsysteem en een zware delen-afscheider, die zo verontreinigingen in de molen voorkomt. In de molen draaien de aan de rotor bevestigde hamers met hoge snelheid rond en slaan zo het product in stukken. Het product dat gedurende het proces fijn genoeg is verlaat via de zeefplaat de maalkamer. Hierbij wordt de deeltjesgrootte van het gemalen product bepaald door de snelheid van de hamers en de maasopeningen in de zeefplaat.

Bij veel productieprocessen is een goed gedefinieerde deeltjesgrootte van essentieel belang, bijvoorbeeld voor het verkrijgen van de juiste voerconversie dan wel producteigenschappen. De Dinnissen Hamex® hamermolen kan daarom worden uitgerust met frequentiegeregelde aandrijvingen om omsteltijden te reduceren en met een semi- of vol-automatisch zeefwisselsysteem. Het volautomatische wisselsysteem kan tot 4 sets zeven automatisch wisselen.

Wilt u meer weten over onze Hamex hamermolen en de systeemintegratie hiervan? Neem vrijblijvend contact op met één van onze specialisten.

Hamex Hamermolen 01
Hamex Hamermolen 02
Hamex Hamermolen 03
Hamex Hamermolen 04
Hamex Hamermolen 05
Hamex Hamermolen Dinnissen
Hamex Hamermolen motorzijde

DinnoX hygienische hamermolen
DinnoX hygiënische hamermolen zijkant
DinnoX hygiënische hamermolen
DinnoX hygiënische hamermolen open
DinnoX hygienische hamermolen deuren open
DinnoX hygienische hamermolen open V2

Dinnox molen

Het maalprincipe van de RVS Dinnox molen is gebaseerd op de Dinnissen hamermolen en kenmerkt zich door de zeer compacte bouwvorm, een variabele rotorsnelheid en een eenzijdige lagering. 

Dankzij deze eenzijdige lagering kan de rotor volledig uit het huis worden gereden voor reiniging, inspectie, het wisselen van de slaglijsten en het aanpassen van de hamerbezetting. Ook de zeefplaten zijn via deuren eenvoudig bereikbaar en snel te wisselen, waardoor deze molen zeer geschikt is voor een efficiënt productieproces.

De capaciteit ligt tussen de 30 - 6000 kg/uur, afhankelijk van het product en de gewenste eindfijnheid, die kan variëren van circa 3 mm tot 150 micron. De Dinnox molen voldoet aan de EHEDG-richtlijnen en is vanwege de RVS-uitvoering bij uitstek geschikt als maalstap in de food-industrie of in een maalproces waar sprake is van natreiniging. Indien gewenst kunt u de Dinnox molen met uw eigen product testen in het Dinnissen testruimte.

Wilt u meer weten over onze Dinnox molen en de systeemintegratie hiervan? Neem vrijblijvend contact op met een van onze specialisten.


Centrifugaal molen

Wanneer uw proces een zeer fijngemalen product vereist, dan bieden de universeel centrifugaal-molens uitkomst. 

Tijdens de relatief hoge rotorsnelheden ontstaat er veel luchtverplaatsing, hetgeen een koelend effect op het te malen product heeft. Afhankelijk van het maalgoed en de gewenste eindfijnheid zijn er diverse rotor- en stator-uitvoeringen beschikbaar. Denkt u hierbij aan pennen, een turborotor of bijvoorbeeld een extra schoepenrad, dat tijdens het vermalen van vette en klevende producten de maalbaan kan vrijhouden. Deze maalsystemen dienen te worden voorzien van uitgebreide filterinstallaties en een ventilator om de lucht-/gasverplaatsing over de universeel molen te garanderen.

Afhankelijk van de situatie en toepassing zijn deze gietstalen of RVS-molens leverbaar in een druk-stootvaste uitvoering tot 10 bar. Groot voordeel is dat ze eenzijdig gelagerd zijn, waardoor de rotor volledig uit het huis kan worden gereden voor inspectie, onderhoud en reiniging. De capaciteit ligt afhankelijk van het product tussen de 100 en 11.500 kg/uur, waarbij de gewenste eindfijnheid kan variëren van 700 tot 30 micron. Indien gewenst kan het maalsystemen ook volledig onder stikstof in een ‘closed-loop’ functioneren, zodat cryogeen-maling ook tot de mogelijkheden behoort.

Centrifugaal molen

Kruimelaar
Kruimelaar Dinnissen

Walsenmolen

Bij een walsenmolen wordt een product tussen twee tegendraads roterende rollen samengeperst en verkleind. 

Een groot voordeel van dit proces is dat het fines-aandeel (poeders), t.o.v. andere maalprincipes beperkt blijft en er een mooie homogene korrelgrootteverdeling kan worden bereikt.

De walsen zijn uitvoerbaar met verschillende profielen, waardoor het product bijvoorbeeld meer versneden of juist meer gewreven wordt. Afhankelijk van het gewenste product is ook de snelheid en de ruimte tussen de walsen instelbaar. Een andere optie is dat het product door een, twee of drie walsparen wordt gevoerd, waardoor het product steeds verder wordt verkleind. Hierbij is de ruimte tussen de walsen traploos instelbaar tot op 0,2 mm nauwkeurig.

Dankzij het lage energieverbruik, een geringe warmteontwikkeling, een hoge capaciteit en de homogene korrelgrootteverdeling, is de Dinnissen-walsenmolen uiterst efficiënt om uw product te verkleinen met een minimum aan fines. De walsenmolen staat voor u klaar in de Dinnissen-testruimte.

Wilt u meer weten over onze centrifugaal- en walsenmolens en de systeemintegratie hiervan? Neem vrijblijvend contact op met één van onze specialisten.


Schredders

Shredders, ook wel snij- en messenmolens genoemd, zijn vooral geschikt voor het verkleinen van zachte en taaie producten. 

De in diverse materiaalsoorten leverbare Dinnissen-shredders zijn voorzien van een of twee rotoren met eraan gemonteerde, geharde, slijtvaste en eenvoudig uitwisselbare messen. Additioneel bevinden zich in de maalkamer nog extra statormessen.

Om exact de gewenste maalfijnheid te verkrijgen is de speling tussen de direct aangedreven rotor en het huis nauwkeurig instelbaar. Dankzij de modulaire configuratie en de frequentiegeregelde, variabele rotorsnelheid, worden de Dinnissen-shredders toegepast voor onder meer het verkleinen van bladkruiden, chilipepers, gelatine en celluloseplaten maar bijvoorbeeld ook ingezet binnen de kunststof- en rubberrecycling.

De gewenste productfijnheid wordt bepaald door de speling tussen de messen, veelal < 0,3 mm.

Voorts zorgt het ingebouwde luchtcirculatiesysteem voor een laag energieverbruik bij lage capaciteiten. Naar wens kan de schredder volledig gasdicht worden uitgevoerd en is daarmee uitstekend integreerbaar in ‘closed loop’-proceslijnen, die volledig inert dienen te zijn.

Snijmolen
Snijmolen Dinnissen

Smoothiemaker Dinnissen
Smoothiemaker Zijkant
Smoothiemaker
Smoothiemaker voorzijde

Pulpers

Steeds meer mensen realiseren zich dat de inname van teveel suikers en vetten beter vervangen kan worden door gezonde, smaakvolle producten, zoals verse groenten en fruit.

Voor een aantal onderzoekscentra ontwikkelde Dinnissen Process Technology een industriële blender die verse groenten en fruit verpulpt tot een verwerkbaar product voor sproei -, meng- en vacuüm-coat-processen. Daarnaast wordt hij ook ingezet voor de bereiding van kant en klare ‘smoothies’. Maar ook de Feed-industrie heeft deze blender ontdekt om vooral alternatieve grondstoffen te verpulpen, om ze daarna bijvoorbeeld toe te voegen bij het conditioneringsproces van algen, insecten of andersoortige eiwitvervangers.

Deze ergonomisch vormgegeven blender is eenvoudig te vullen, te legen en hygiënisch te reinigen, waarmee hij voldoet aan de strengste voedselveiligheid standaarden. Bovendien is hij zodanig ontworpen dat er zeer snel en homogeen wordt verpulpt. Dankzij de speciale mes-constructie wordt er nauwelijks warmte in het product gebracht, waardoor smaak- en voedingsstoffen maximaal behouden blijven. Ook kan er met behulp van de benodigde vortex een zeer fijn eindproduct verkregen worden. Indien gewenst kan met de juiste nozzles deze pulp zelfs met vloeistofinjectie in de Dinnissen Pegasus® menger of  vacuüm coater op ander drager materiaal worden opgebracht.

Wilt u meer weten over onze shredders en pulpers en de systeemintegratie hiervan? Neem vrijblijvend contact op met één van onze specialisten.

We’re proud to be trusted by the best producers in the world

We’re proud to be trusted by the best producers in the world

Onze uitdaging? 

Het optimaliseren van uw volledige proces

Dinnissen helpt u graag met het automatiseren en innoveren van uw volledige proces met oplossingen op maat. Dinnissen kan waarde toevoegen in elke processtap. Bekijk onze oplossingen per stap in het verwerkingsproces van poeders, korrels en granulaten:

Samen maximaliseren we de performance en efficiency van uw proces

Neem contact op voor een oplossing op maat